6/25/2008

Reinfeldt fortsätter göra självmål


Jag noterar en artikel i Expressen där Fredrik Reinfeldt fått uttala sig om proteststormen mot FRA-lagen.

Statsministern menar att "alla" tjänar på om debatten lägger sig och att alla har missuppfattat vad det handlar om. Istället för att svara på kritiken tänker han låta kritiken "blåsa över". Expressen frågar också om han har förståelse för kritiken, varpå svaret blir "beslutet är fattat". Goddag yxskaft.

Om man skall koka ner det hela så är det här bilden som vår statsminister förmedlar.

"Röstboskapen är korkade och förstår ingenting alls. Lagen är jättebra sådeså. Jag tänker sura till de slutar klaga. Pilutta er!"

Jag tror det är dags för Reinfeldt att förstå att vi inte kommer att sluta klaga innan de grova problemen i den här lagen har rättats till, alternativt att lagen avskaffas.

Återigen kommer budskapet att vi inget har fattat. Jag kan meddela för herr Reinfeldt att jag faktiskt har läst propositionen ifråga. Har herr statsminister gjort det? Förstår herr statsminister hur internet fungerar? Uppenbarligen gör långt ifrån alla riksdagsledamöter det.

Propositionen ger mig kalla kårar. Den är otäck. Och nu är den lag.

Jag jobbar med internet i och med min yrkersroll. Jag förstår hur nätverkskommunikation fungerar. Det gör inte Fredrik Reinfeldt. Ändå viftar han självsäkert bort en sällan skådad proteststorm med "det blåser över". Sahlin behöver inte ens anstränga sig. Med en sådan här total arrogans och likgiltighet kan socialdemokraterna glida in i regeringsställning 2010 utan att ens lyfta ett finger. Men egentligen spelar det mindre roll, storebror som storebror.

I Januari 2007 skrev jag följande om FRA-lagen:

"Detta förslag kommer att göra det svårare att fånga grövre brottslingar. Eftersom grövre/organiserade brottslingar är erfarna, och vet vad de håller på med, så skyddar de sig mot övervakningen. Information som idag går okrypterad, och alltså kan plockas upp av polisen efter att de har fått rätt av en domare att övervaka trafiken, kommer i allt större grad att krypteras, eftersom medvetenheten om, och kontinuiteten i, övervakningen, kommer att leda till att brottslingar skyddar sig. Både polis och militär skjuter sig själva i foten helt enkelt med de förslag som syftar till generell övervakning av hela befolkningen."

Detta är något som även andra har varnat för, och det ser nu ut att bli sanning. Allt fler människor börjar nu att kryptera sin kommunikation. Flera av mina vänner har efter 18 juni skaffat krypterad epost och krypterade MSN-klienter.  Fler tillkommer nästan dagligen. Om mina vänner, som knappast sysslar med grov brottslighet eller terrorism, börjar kryptera sin kommunikation så kan vi nog känna oss ganska säkra på att mindre nogräknade också gör det. Jag har länge uppmanat mina vänner att börja kryptera. Nu får jag plötsligt gehör för detta.

Apropå om att skydda sig så kan jag rekommendera projos:s guider.

IT-bolagen ser potentialen. Teleoperatören Phonera skall nu bygga ett krypterat nät för sina kunder. Bahnhof har tidigare uttalat sig starkt mot lastiftningen och tittar nu på hur man skall kunna gå runt eller försvåra FRA:s arbete. Frågan blir väl när regeringen i all sin fantastiska klarsyn kommer på att kryptering kan användas av "terrorister" och därför förbjuder det. Det är bara en tidsfråga, var så säker.

Det senaste vansinnet är att EU nu vill registera och kontrollera bloggar. Ja det är ju ett sånt gissel... Röstboskapen understår sig ju att kritisera makthavarna. Så kan vi ju inte ha det!
Estländska EU-parlamentarikern
Marianne Mikko i den socialdemokratiska gruppen har tagit fram ett "betänkande" som är smått surrealistiskt. På Europaparlamentets hemsida där man ber om bloggarnas synpunkter uttalar hon groda efter groda:

"
bloggvärlden har än så länge varit en plats för goda avsikter och förhållandevis ärliga syften. Men när bloggarna blir triviala, vill också folk med mindre principer använda dem"

Humor på hög nivå onekligen. Eftersom jag skrev Perl-script innan Marianne Mikko visste att internet existerade kan jag säkert säga att det alltid har funnits skit, liksom seriösa aktörer, på nätet. Slutsatsen är ju dessutom hårresande. Så länge det är "duktiga" människor på nätet som skriver "bra" saker (läs: Som politikerna godkänner) så är det inget problem. Men när folk börjar skriva om triviala saker, typ mode eller 11-åriga Lisas dag i skolan, då djävlar har vi ett problem som vi måste reglera.

Marianne menar att bloggarna
"är i en position där de väsentligt kan förorena cyberrymden. Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden."

Cyberrymden? Wow. Det inger verkligen förtroende att se en utredare om internetfrågor använda begreppet cyberrymden. Jag rekommenderar alla att svara på uppmaningen och tala om att de inte har alla paddlar i vattnet... Men gör det sakligt och med goda argument. Det har jag gjort.

Och inte nog med att polisen skall få fri tillgång till PKU-registret. Nu skall det också bli omöjligt att gå ur det.

Det tar ju aldrig slut!

Kommentarer:

Postad av: Fredrik | 7/15/2008 9:01:4
Men va fan du röstade ju på honom idiot
Postad av: Anders Gardebring | 7/16/2008 2:26:4
Fredrik:
För det första så är det inget konstigt att kritisera den man röstade på när de agerar fel. Det är bara partiboskap som inte klarar av att kritisera de som de röstade på.
Glöm inte, det var socialdemokraterna som från början lade lagen, så det ser inte bättre ut på andra sidan skranket, denna fråga är bortom blockpolitik.

För det andra så röstade jag inte alls på moderaterna, jag röstade på centerpartiet.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=399
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2022, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.