2/25/2009

Tack för den födelsedagspresenten regeringen


Idag fyller jag 32 år. Kul för mig kan man tycka.
Tyvärr skuggas dagen av det faktum att vår borgerliga "liberala" regering levererar en synnerligen otrevlig födelsedagspresent: Ett ja till privatpolislagen (även kallad IPRED-lagen).

Tyvärr fortsätter också centerpartiet att göra mig besviken.

Nej mina kära centervänner. Att rösta igenom en lag som skapar ett privat polisväsende med vinstintresse som får rätten att utföra husrannsakan hemma hos privatpersoner är inte speciellt liberalt.

Min röst i EU-valet har centerpartiet med detta förlorat. Vill centerpartiet få mitt förnyade förtroende i riksdagsvalet 2010 måste de först förtjäna det. Och det går inte så lysande just nu.

Och jag är nog inte ensam bland liberaler att känna så. Snälla, kan inte någon ge mig ett liberalt parti att rösta på?

Men måste då inte upphovsrättsinnehavare kunna få betalt för sina verk? Naturligtvis är det så.

Men här finns ett val att göra:

Antingen säkerställer vi en förlegad affärsmodell och upphovsrättslagstiftning genom att avskaffa privatlivet och grundläggande rättsliga principer i Sverige. Eller så börjar vi titta på om det inte är dags att börja fundera på hur upphovsrättslagstiftningen kan göras om för att passa in i verkligheten. Regeringen valde bort verkligheten, och med det grundläggande principer i en rättsstat. Det är inte okej.

Kommentarer:

Postad av: Charles Pylad | 2/25/2009 10:12:
Grattis!

Miljöpartiet finns fortfarande kvar... ;-)
Postad av: Niklas | 2/25/2009 10:19:
hej! synd att du blir besviken på C. Jag känner mig mest nyfiken på vad du kan tänkas rösta på för "liberalt" utan att blanda in nått av allianspartierna?
Postad av: Sebastian Bernhardsson | 2/25/2009 11:03:
Du är inte ensam i ditt sökande efter ett liberalt parti att rösta på. Folkpartiet föll bort rätt snabbt när man tyckte att liberal politik kan blandas med inslag av regelrätt fascism. Centern har missat poängen genom att fokusera på den marknadspolitiska delen av liberalism och glömt den sociala biten. Jag funderar på att skicka dem ett ex av On Liberty av J.S. Mill.

Populism är nyckelord här. Inte så konstigt då alla partier drar mot mitten och vill ha samma väljare. Det som blir kvar efter den krocken är grepp efter halmstrån i form av smygrasister och IT-politiska hypokondriker.

Dagens retoriska groda i riksdagen visar hycklerin i politiken. Syftar här på Hans Rothenbergs(m)utlägg om internets "mindre goda ting". Hans drar sig inte från att jämföra fildelning av skyddat material med spridning av barnporr och rekrutering till terrornätverk. Fint, Hans! Om vi är så destruktiva varför inte jaga oss med polis och inte nybakade småjurister med mindervärdeskomplex?

När staten avsäger sig exekutiv makt låter den medborgarna lösa konflikten vertikalt mellan varandra vilket direkt främjar en konfliktfri atmosfär. Jag är rädd att IFPI:s brunskjortor kommer en vacker natt att jaga efter någon in i en mörk gränd bara för att upptäcka att det är en fälla av sällan skådat slag. För om man har lagen i egna händer är det lätt hänt att någon rycker den ur händerna på en och klubbar en till döds.

Rädd och rädd, förresten... ;)
Postad av: Sebastian Bernhardsson | 2/25/2009 11:09:
Korr: det ska vara "...vilket inte främjar en konfliktfri atmosfär direkt." i fjärde stycket. Sen kväll...
Postad av: Anders Gardebring | 2/25/2009 11:15:
Charles:
Jodå, jag vet att MP finns. Tyvärr för de inte en miljövänlig politik (iaf inte i Stockholm). Dessutom samarbeter de med Mona och kommunisterna, så de faller snabbt bort.

Niklas:
I dagsläget finns det inget parti som tilltalar mig, så var det landar är i dagsläget oklart. Att rösta på vänsterblocket är inte heller ett alternativ då det finns grundläggande skillnader mellan vänsterblocket och min egen syn på statens roll i samhället.

Sebastian:
Fan. Du borde ha en blogg! Du träffar väldigt rätt där. Respekten för rättsstaten holkas med den här typen av lagstiftning ur, och man kan undra var vi är på väg.
Postad av: Sebastian Bernhardsson | 2/26/2009 7:13:0
Hehe, tack! Funderar på en blogg...

Vart vi är på väg? Det börjar verka korporatokrati, banne mig. Företag med reell makt. Det är en farsot till styrelseskick som underminerar såväl demokrati som autokrati. Ostindiska Kompaniet, någon?

Det finns en drös med olika typer av liberalism men med en gemensam princip; staten ska skydda liv, egendom samt fri- och rättigheter. Enkelt kan man tycka. Ändå har våra ”liberala” politiker lagstiftat bort två av tre av principens beståndsdelar. De kastade våra rättigheter i papperskorgen och gav upp sin skyldighet att skydda artistens egendom.

Därför kan jag säga till de naiva små själar som tror att Sverige kan bli en diktatur – rädds icke! Våra politiker är inte kompetenta nog att hålla någon typ av styrelseskick eller ägandeform. Sossar är inte socialister. Fp och C är inte liberaler. Varför skulle en svensk diktator vara enväldig? De enda som håller färgen är företagare. Slutsats: politiker ut, affärsmän in.

Sälj dig dyrt, min vän.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=415
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.