7/29/2007

Nu lanserar vi uturkyrkan.se


Som jag nämnde härom dagen har vi hållt på med ett projekt här hemma de senaste veckorna.

Är det inte märkligt, att alla svenskar födda innan 1996 automatiskt blev medlemmar i svenska kyrkan (om deras föräldrar var medlemmar)? År 2000 separerades stat och kyrka, men alla dessa automatanslutna medlemmar finns fortfarande kvar i svenska kyrkan. I undersökningar är upp till 85% av svenskarna ateister eller agnostiker, men trots detta var 77% av svenskarna medlemmar i svenska kyrkan 1995. Detta har lett till den märkliga situationen att Sverige är ett av de länder i världen med flest antal medlemmar i ett enskilt trossamfund samtidigt som vi är ett av de länder med minst antal i samfundet som faktiskt tror på det som de predikar.

Trots att jag själv aldrig har varit religiös och aldrig har nyttjat svenska kyrkans tjänster så dröjde det till i våras innan jag till slut skickade iväg min utträdesansökan till svenska kyrkan. Varför jag dröjt så länge är svårt att sätta fingret på. Det är nog en kombination av lathet och osäkerhet inför vad det innebär.
I samband med mitt utträde ur svenska kyrkan konstaterade jag att det inte fanns någon enkel och lättfattlig site för den som, likt mig, vill lämna kyrkan.

För att en gång för alla få slut på frågetecknen och också för att göra det så lätt som möjligt för den som vill att gå ur svenska kyrkan lanserar vi nu därför uturkyrkan.se.
En webbplats där man kan få svar på sina frågor om begravning, bröllop och annat, och framförallt, kan gå ur kyrkan i en enkel 4-stegsprocess som tar mindre än 5 minuter att gå igenom.

Förhoppningen är att siten skall sprida sig så att den som vill gå ur svenska kyrkan vet var den kan vända sig, så sprid gärna ordet om siten på din egen blogg om du har en.

Kommentarer:

Postad av: Jan Andersson | 7/29/2007 11:47:
Det enda som händer är alla andra religioner och franktioner som jublar över när Sverige och svenskarnas religion försvagas. Mer makt åt andra!
Postad av: Anders Gardebring | 7/30/2007 12:41:
Så, din logik är alltså att när man går ur kyrkan, för att man inte tror på "gud", så kommer man gå med i en annan kyrka..?
Verkar vara en något märklig slutledning?
Sedan är det naturligtvis också principiellt helt åt h-vete att bli infödd i ett kyrkligt samfund, och det är också hela anledningen till att siten har skapats.
Postad av: Peter Albertsson | 7/30/2007 12:50:
Bra initiativ!

Inlägget på min blogg som du lade in en kommentar på som behandlar att gå ur kyrkan, är nog en av de mest visade inläggen jag har via sökmaskiner. Det är populärt att gå ur kyrkan!

Noterar att du inte har tagit upp kyrkoskatten, det kan vara bra att veta att man måste gå ur före den sista oktober om man vill slippa betala kyrkoskatten för hela nästa år.
Postad av: Anders Gardebring | 7/30/2007 1:03:5
Helt sant Peter. Jag har lagt dit en punkt om det nu!
Postad av: Klex | 7/30/2007 1:24:4
Jag har ett dilemma. Jag ogillar religioner men tycker att människan skall ha rätt att tycka vad de vill, jag hatar kyrkan (religiösa administrationen) då de tolkar Bibeln så att det passar deras syften. Men jag älskar kyrkan (byggnader) som har historiskt och kulturellt värde och som är värda att bevara, även moderna kyrkor är bra då de är ganska öppna och min systers dotter sjunger ofta i kyrkans lokaler.

Går jag ut ur kyrkan kommer många av dessa lokaler att förfalla, säljas till privata eller förstöras pga penningbrist. Men betalar jag denna slant stödjer jag en organisation som fördömer homosexuella samtidigt som de skyddar och förlåter präster och biskopar (män) som haft sexuellt umgänge med barn (pojkar).

Skulle man inte kunna separera kyrkan från kyrkorna och sedan låta staten ta hand om dessa och enbart hyra ut dessa till Svenska kyrkan?
Postad av: Anders Gardebring | 7/30/2007 1:31:3
Du kan lugnt gå ur kyrkan Klex. Staten ger pengar varje år till svenska kyrkan för bevarande av byggnaderna, alldeles oavsett kyrkoavgiften.
http://uturkyrkan.se/vad-sker/#kulturbyggnader
Postad av: Johanna | 7/30/2007 1:44:3
Det går alldeles utmärkt att gå ur svenska kyrkan via telefon också. Man letar upp sin församling/pastorsexpedition på nätet, tar telefonen, ringer numret dit, och de skickar blanketten (och möjligt med returkuvert också, men osäker), och du slipper proceduren med skrivare (om man som jag inte har någon). Ber man snällt så kan de till och med skicka till temporära adresser.

Vill man fortfarande göra något bra för de där pengarna man annars skulle betala i kyrkskatt, så går det ju utmärkt att spara dem på egen hand, och välja själv vad man vill skänka dem till. Eller gå med i någon annan församling och låta samma belopp kyrkskatt gå till den.
Postad av: Anders Gardebring | 7/30/2007 1:53:5
Hej Johanna. Det är helt rätt som du skriver.
Vi har dock försökt göra det så enkelt som möjligt genom t.ex. valet att spara sin ifyllda blankett som PDF som man sedan kan skriva ut exempelvis på jobbet eller annan plats där man har en skrivare.
Angående pengarna så tipsar vi på siten om att man t.ex. kan ge pengar till Röda korset eller situation Stockholm.
Jag tror också att folk drar sig för att ringa (jag vet att jag gör det).
Postad av: Jordan | 7/30/2007 9:13:2
Bra jobbat Anders. Exakt vad som behövdes.
Postad av: Sven Svensson | 7/30/2007 9:38:0
Toppeninitiativ!
Postad av: Peter Albertsson | 7/30/2007 11:36:
Om man inte har en skrivare går det alldeles utmärkt att skriva ett brev för hand där man begär utträde ur svenska kyrkan, det gjorde jag.
Postad av: Anders Gardebring | 7/30/2007 11:51:
Helt rätt Peter. Eller så kan man spara en PDF på siten och ta med sig någonstans där det finns en skrivare.
Postad av: Bisonfredrik | 7/30/2007 4:32:1
Jag gjorde precis som du Anders. Gick ur kyrkan förra året, efter flera års startsträcka. Mest en fråga om lathet tror jag. Men jag började mer och mer känna mig som en hycklare när jag var med utan att tro. Nu känner jag mer ärlig, både mot mig själv och mot kyrkan - som inte ska behöva ha mig som medlem när jag inte är aktivt troende.
Postad av: Anders Gardebring | 7/30/2007 4:37:0
Tjenare Fredrik!
Long time no see :)
Jo jag vet precis vad du menar. Det kändes faktiskt riktigt skönt att få hem bekräftelsen att jag nu inte längre var medlem. Att vara medlem i ett trossamfund vars lära man inte tror på kändes bara väldigt märkligt.
Postad av: Hugo | 8/17/2007 9:27:1
Jag gillar initiativet, så jag la upp en länk på min blogg!

(Jag upptäckte den lite sent dock. Det krävdes att Ida tipsade på Bold.)
Postad av: Anders Gardebring | 8/17/2007 10:15:
Tack för länken Hugo!
Postad av: Jakob Burrows | 5/6/2008 3:59:41
Underbart!
Tipsades om sidan av en polare häromdan och sprider den nu vidare till alla jag känner.
Postad av: Jimmie Hansson | 1/19/2009 1:41:5
uturkyrkan.se är nere just nu. Har du någon aning när den läggs upp igen?
En absolut utmärkt sida föresten.
Jag har tipsat många kompisar om den som sedan lätt kunnat gå ur.
Postad av: Anders Gardebring | 1/19/2009 3:29:1
Jimmie:
Tack för påpekandet, vi ser till att kolla på det!
Postad av: Jimmie | 9/20/2009 5:04:4
Den verkar vara nere igen, har ingen koll på hur länge det har varit så det kanske bara är tillfälligt.
Postad av: Lydia Gren | 10/7/2010 4:53:1
Jag håller med Anders Gardebrings kloka kommentar om problemet med att gå ut ur kyrkan också. Själv är jag inte det minsta religiös och har gått ut ur kyrkan, men inte förrän nu slår det mig att det kanske har sina nackdelar.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=347
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.