6/17/2008

Paus i debatten


Jag satt en dryg timme på lunchen på plats idag och lyssnade på riksdagsdebatten. Det är fascinerande hur tråkiga talare det finns, och då syftar jag primärt på förespråkarna för förslaget. De står och läser innantill och rabblar upp samma gamla saker som vanligt, som redan blivit sönderplockat åtskilliga gånger. Vem tror de att de skall övertyga? Som emma så träffande skriver, det är svårt att lära sig åsikter utantill...

Det är samtidigt beklämmande att höra det förakt som finns för allmänheten hos vissa politiker. Pliktskyldigast tackar man för visat intresse, men ignorerar fullständigt den sällan skådade folkstormen mot förslaget och kör på. Debatten är enligt förslagets förespråkare osaklig och det är minsann bara den ena aspekten som diskuteras, integriteten, medan behovet av säkerhetspolitik inte diskuteras. Påståendet är naturligtvis grovt osant. Tvärtom diskuteras det ju i allra högsta grad just om underrättelsebehovet ställt mot integriteten. Det jag motsätter mig är det kraftigt opropertionerliga integritetsintrång som nu skall röstas igenom, ställt mot de faktiska hot som finns mot sverige. Hot som förespråkarna har märkligt svårt att precisera. Istället blir det löst mumlande om "it-attacker" (som om de som planerar dessa inte skulle veta hur man skyddar sig mot FRA-övervakningen, HA!), att vi måste kunna skydda våra trupper i utrikestjänst, här har t.ex. Afghanistan tagits upp. Som om lokala terroristceller skulle sitta med laptops ute i öknen och konspirera och till råga på allt routa trafiken över svensk gräns. Rättfärdigandet av lagen från förespråkarna är absurd och visar bara med beklämmande tydlighet att det inte har någon som helst aning om vad de pratar om. Till och med forskare med terrorism som specialitet säger att förslaget inte kommer att fungera för det som det är tänkt att fungera för.

Under eftermiddagen har jag suttit på jobbet och lyssnat på SVT:s livefeed och jobbat, men nu är det paus fram till klockan 18. Sedan fortsätter debatten, och då får vi också höra vad Fredrick Federley och Annie Johansson har att säga. Antingen blir jag glad och stolt, eller så blir jag gruvligt besviken. Vi får vänta och se helt enkelt.

Stå på er Fredrick och Annie! Sveriges samlade liberaler står bakom er. Våga rösta nej!

Röstar alla centerpartister ja till förslaget har jag, liksom många andra liberala centerpartistiska sympatisörer, svårt att se hur jag kommer att kunna lägga en röst på dem igen i nästa val.

Karl Sigfrid(m) har redan utkristalliserats som hjälte. Enligt uppgift på flera håll så kommer också Birgitta Ohlsson(fp) och Cecilia Wikström(fp) rösta nej. Tina Acketoft(fp) är ett möjligt kort som dykt upp.

Om också Fredrick och/eller Annie vågar stå upp för vad de och deras väljare står för är vi i hamn. För den här gången. Men ännu är vi inte där. Om några timmar kanske vi vet.

Imorgon kommer jag, min sambo och många av mina vänner att finnas vid riksdagen kl 08:00 på morgonen (röstningen är klockan 09:00) inför omröstingen, iklädda vitt. Journalistförbundet kommer. Kom du också. Inga ursäkter nu! Det här är någonting i särklass. Det här är inte vad som helst. Ta ledigt från jobbet en timme på morgonen (om du bor i Stockholm) och slut upp!

Kommentarer:

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=388
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2022, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.