12/15/2005

Bodströmsamhället


[Rantvarning, jag är förbannad]
I ett pressmeddelande från europaparlamentet berättas om det jättefina(ironi) förslaget som snabbt med svarta stövlar och bruna rockar marscherar oss i rask takt mot Bodströmsamhället.
Lite "roliga" saker värda att nämnas i detta pressmeddelande.

".. harmonisera medlemsstaternas bestämmelser om lagring av trafikuppgifter."
Åh.. vad fint det låter. Man blir ju nästan tårögd. Så man kan komma med hur vansinniga förslag som helst, bara för att man vill harmonisera? Förslaget har för bövelen inte ens varit ute på en vettig konsekvensutredning. NÖTTER!

"... genom att ge dem tillgång till listor över telefonsamtal, SMS och uppgifter om Internetanvändning."
Ja just det. Uppgifter om detta kommer att lagras för varenda en av europas medborgare (ja, för dig med). Alltid. Hela tiden. Utan någon som helst brottsmisstanke. En extra skrämmande aspekt är dessutom att man inte nöjer sig att lagra vem som pratar med vem och när. Nej, man skall också lagra VAR MAN ÄR när man pratar. Det är ju tamejfan helt djävla sjukt! Är det någon med normal intelligensnivå som för en sekund betvivlar att detta kommer att missbrukas kapitalt, leda till riktigt otrevliga register utan offentlig insyn? Ja förrutom Bodström, Segelström och company då. Den enda slutsatsen man kan dra är väl att antingen är deras intelligensnivå något nedsatt, eller att det är precis vad de vill ha. Även om jag tycker kapitalt illa om Bodström och Segelström så tror jag faktiskt inte att det är fel på deras intelligens (att vara normalbegåvad och att vara smart är ju inte alltid samma sak...) utan jag tror det är precis det här de vill ha. Övervakning av medborgarna.

"I den slutliga text, som har antagits av Europaparlamentet, föreslås en rad ändringar till kommissionens text som begränsar användningen av lagrad data och ser till att framtida bestämmelser respekterar telefon- och Internetanvändares personliga integritet. "
Eh.. va? Har den som skrivit pressmeddelandet ens kollat up vad det klubbade förslaget handlar om? Att automatiskt registrera information om vem som ringer vem, när och var, och vem som epostar vem, och varifrån, preventivt, för varenda människa på en hel kontinent är INTE ATT RESPEKTERA DEN PERSONLIGA INTEGRITETEN.
Stasi och KGB
är akronymer som kommer upp..

"Europaparlamentet anser att syftet med direktivet ska vara att lagra vissa uppgifter så att dessa är tillgängliga för utredning, avslöjande och åtal av allvarliga brott, och inte endast i "förebyggande" syfte."

Jahaja, där var det ju. I klartext. Man har ju tidigare pratat om att man måste kunna sätta fast terrorister (typ sådana där hemska fildelare och politiska dissidenter ni vet) genom att kolla vem de har ringt o så. Men i frasen ovan är det ju rätt uppenbart att man kommer att genomföra ganska extensiv data mining på datan som flödar genom systemen även i preventivt syfte. Hur kul är det när chef A på övervakningsföretag B ser att anställd C mailat någon på konkurrerande företag D? (Han sökte nytt jobb visade det sig, något han kanske inte ville att chef A skulle veta)
Inte alls otroligt att sådana uppgifter skulle kunna komma fram i en data-miningprocess. Att registren kommer leda till ändamålsglidning och maktmissbruk står ju med blinkande 10 meter höga neonbokstäver för den som tänker efter i 2 sekunder. (Läckande register och poliser som säljer hemliga uppgifter är ju inget som vare sig sverige eller andra eu-länder är förskonade mot).

Inger Segelström(s) får avsluta ljuget med bl.a. de här väl valda orden:
"- Vi har tryggat den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna plus: Europas poliser får moderna hjälpmedel att bekämpa brottslighet, också den organiserade, såsom handeln med kvinnor och barn för prostitution, barnpornografi, knarkhandel och terrorism, sade Segelström."

Men sluta ljug nu Segelström. Hur kan man trygga den personliga integriteten genom att inskränka den? 1+1 = 1/2?
Slutligen, ja, man lär säkert fånga några enstaka elakingar med den här nya lagen, dock kommer det få som inte redan idag skyddar sig att illa kvickt lära sig att sköta sin kommunikation anonymt. Det är inte särskilt svårt. Det handlar inte om det. Det handlar om vår personliga integritet, som inte längre finns.
Hej då, vi kommer sakna dig.

Kommentarer:

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=88
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2021, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.